Kulturpris til Koncertkapellets forkvinde og en lille historisk gennemgang

Nedenstående er et uddrag fra Koncertkapellets nyhedsbrev #11. Nyhedsbrevet udkommer hveranden mandag og du kan tilmelde dig her:

Koncertkapellet - nyhedsbrev #11

Kulturpris til Hanne Tofte Jespersen

I fredags blev vores powerhouse af en forkvinde, Hanne Tofte Jespersen, tildelt Roskilde Kommunes Kulturpris for personer. Prisen er en anerkendelse af hendes enorme indsats for at realisere drømmen om at omdanne det historiske Sankt Jørgensbjerg Kapel til det moderne og indbydende Koncertkapellet. 

Siden 2016 har Hanne stået i spidsen for Foreningen Koncertkapellet. Med sin utrættelige energi og vision har hun formået at rejse over 10 millioner kroner til omdannelsen, hvilket har gjort drømmen om et hjemsted for den akustiske musik i Roskilde til virkelighed. Hurra og stort tillykke!

Se video fra overrækkelsen her


Lidt om historien kapel til moderne koncertrum

Sankt Jørgensbjerg Kapel har en lang og spændende historie. I 1907 købte Sankt Jørgensbjerg Sogn et stykke jord i Sankt Hans Gade fra den hedengangne Sankt Jørgensbjerggård og anlagde her en ny kirkegård. Kapellet, tegnet af ingen ringere end domkirkearkitekten Hans J. Holm, blev opført i 1930 og tjente menigheden i mange år.

Fast forward til 2016

Efter at have stået ubenyttet siden 2013 tog Foreningen Koncertkapellet i 2016 opgaven på sig at få genoplivet det smukke kapel. Under Hannes ledelse blev der indgået et samarbejde med Sankt Jørgensbjerg Sogns menighedsråd, hvor foreningen påtog sig at finde finansiering og forestå renoveringen. Med generøse bidrag fra fondene Realdania, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og fra Roskilde Kommune samt støtte fra Sankt Jørgensbjerg Kirke lykkedes det at rejse over 10 millioner kroner til projektet, og renoveringen kunne gå i gang sidst i 2023.

Og hvordan var det så lige med Sankt Jørgen egentlig?

Hvis man ikke lige har sine helgen på rygraden kommer her en lille opfriskning. Navnet Sankt Jørgensbjerg blev efter sigende første gang nævnt i 1253, da spedalskheden ramte Danmark. De syge blev isoleret i Sankt Jørgensgårde uden for byerne - i Roskildes tilfælde var det nord for kirken. Både kirken og området fik navn efter Sankt Jørgen, skytshelgen i den katolske kirke mod pest og spedalskhed.

Efter 300 år uddøde sygdommen og Sankt Jørgensbjerg var nu et ydmygt lille fiskerleje med en stor, flot kirke. Den 1. april 1938 blev dog fiskerlejet og købstaden lagt sammen. Sankt Jørgensbjerg havde da 5.174 indbyggere og forhøjede med sine 1.310 ha Roskildes jordtilliggende til 3.237 ha. Dermed blev Roskilde Sjællands største provinsby.

Ovenstående er lånt fra Sankt Jørgensbjerg Lokalråd. Læs hele artiklen om Historien om Sankt Jørgensbjerg her.

Et unikt koncerthus

Arkitektfirmaet Cornelius+Vöge blev valgt til renoveringsopgaven på grund af deres ekspertise i at kombinere historisk æstetik med moderne design. Med stor respekt for bygningens oprindelige arkitektur har de tilføjet funktionelle elementer, der gør rummet ideelt til koncerter og akustisk musik.

Akustikken er blevet optimeret i samarbejde med Riis Akustik. Der er lydabsorberende materialer i loftet og brugen af træelementer, såsom Douglas-planker på gulve og bænke bidrager til den varme og klangfulde akustik. 

Belysningen er designet af Jesper Kongshaug og fremhæver kapellets arkitektoniske skønhed og medvirker til at skabe en intim og stemningsfuld atmosfære. 

Forrige
Forrige

Se “De Forstummedes Tale” på video

Næste
Næste

Kunsten som åndehul i turbulente tider