Fra Bayreuth til Koncertkapellet: Vores nye Steingraeber C-212 flygel
Vi er meget stolte over vores flygel i Koncertkapellet - et helt nyt Steingraeber C-212! Det er et utroligt dejligt instrument og her kommer lidt baggrund om hvordan dette pragtfulde instrument fandt vej fra hjertet af Tyskland til Koncertkapellet i Roskilde.
Rejsen til Bayreuth
I februar 2024 tog vores forkvinde Hanne Tofte Jespersen sammen med pianisten Amalie Malling og Carsten Holmelund fra PianoK til Bayreuth i Tyskland med det formålet at besøge Steingraeber & Söhne – en af verdens mest prestigefyldte klaverfabrikker – for at udvælge det perfekte flygel til Koncertkapellet.
Steingraeber & Söhne har siden 1820 produceret flygler og klaverer af højeste kvalitet. Virksomheden er familieejet og drives nu af ottende generation, hvilket gør den til en af de ældste klaverbyggere i verden. Det unikke ved Steingraeber er, at næsten hele produktionen foregår in-house i deres historiske bygning midt i Bayreuth. De uddanner fortsat klaverbyggere gennem mesterlære og udvikler løbende nye teknikker og forbedringer for at sikre at deres instrumenter opfylder alle de krav som vores tid nu engang kræver.
Et instrument med en rig historie
I følge produktbladet til instrumentet er Steingraeber C-212 Chamber Music Grand Piano en direkte efterkommer af det legendariske Steingraeber Liszt-flygel fra 1873, model 205. Dette flygel har bevaret den særlige charme, der igennem tiden har tiltrukket pianister som Franz Liszt, Alfred Brendel og Daniel Barenboim. C-212 flygelet har en differentieret klang og et bredt register. Det gør det ideelt til de kammermusikalske sammenhænge som man kan opleve i Koncertkapellet.
Fra fabrik til Koncertkapel
Under besøget fik Hanne, Amalie og Carsten en dybdegående indsigt i Steingraebers produktionsprocesser, showrooms og deres eget museum. I showroomet havde fabrikken opstillet flere forskellige eksemplarer af samme flygelmodel. Det var en meget stor hjælp, at Amalie kunne forespille præcis samme uddrag af de samme klaverstykker på flere forskellige flygler. Selvom det er samme model, er hvert flygels klang unik. Med Amalies ekspertise og vore tilsammen 3 par gode ører blev det klart for os, at vi skulle vælge netop det eksemplar af C-212 flyglet, som nu står i Koncertkapellet som det perfekte match til stedets akustik og atmosfære.
Efter to måneders ventetid blev flyglet leveret til Danmark og efter en uges akklimatisering i PianoKs lokaler på Frederiksberg ankom det så endelig hos os i Koncertkapellet. Det er virkelig en stor milepæl for os at kunne tilbyde musikere og publikum et instrument af denne kaliber.
Se billeder fra fabrikken i Bayreuth nedenfor:
Indvielse med Amalie Malling
Selv om vi nu har haft flygelet i noget tid, er tiden nu inde til at fejre det og indvie det, sådan for alvor! Derfor inviterer vi til en særlig koncert med Amalie Malling under Tidløs Festival 2024. Amalie, som var med til at udvælge flyglet i Bayreuth, vil officielt indvie instrumentet. På programmet er værker af Robert Schumann, W.A. Mozart, Hans Abrahamsen og ikke mindst en uropførelse af Hanne Tofte Jespersens nye klaverstykke "Havet og Græsset".
Læs mere og køb billetter til koncerten med Amalie Malling d. 3.november her:
For de nysgerrige: Tekniske detaljer om Steingraeber C-212
Hvis du ønsker at dykke dybere ned i nogle de tekniske aspekter af vores nye flygel, er her nogle af de unikke funktioner, der gør Steingraeber C-212 til et ekseptionelt instrument:
Lydreflekterende kabinet med lige bagvæg
Særlig klangfuld diskant opnået gennem:
Præcis højfrekvent dimensionering af diskantens klangbund
Diskantens bagstrenge konstrueret efter 'Mischklang'-princippet (forenet klang)
Lydbroer på capo d'astro-stængerne
Induktionshærdede capo d'astro-stænger
To rammeflanger i diskantområdet for ekstra spænding
Hærdede brostifter i nikkelbelagt jern
Agraffer hærdet med stålstifter
Perfekt anslag og spilbarhed takket være:
Hurtigt reagerende tangenter med 20 % mere opvægt
Lettere sorte tangenter (1 gram lettere end de hvide)
Pålidelige tangentbelægninger for at undgå "aquaplaning"
Rammedesign uden de forreste tværstivere, hvilket muliggør "extended techniques" inden for ny musik
Responsivt anslag med aluminium mekanikskinne og træindsatser
Se en lynvideo af flyglets ankomst nedenfor: